|

Tulireki – Linnanmäki

Tulireki on Linnanmäellä oleva erikoislaatuinen vuoristorata. Saksalaisen Mack:n valmistama E-Motion Coaster-mallinimellä kulkeva rata oli valmistuessaan vuonna 2004 maailman ensimmäinen  ja tällä hetkellä ainut laatuaan, sillä Amsterdamissa sijaitseva pienempi, 2005 avattu versio suljettiin vuonna 2014. Kyseinen ratamalli on varsin ristiriitainen tuotos ja hyvin ymmärtää miksei niitä ole enenpää valmistettu.

Erikoista laitteessa on se että vaunut keinuvat puolelta toiselle. Tulireki alkaa kuten tavallinen vuoristorata, nousemalla huippukorkeuteen pitkin nostomäkeä, jonka jälkeen tehdään tiukkoja mutkia, kuten ”Wild Mouse”-tyylisessä radassa. Mutkien jälkeen tulee normaalimpi vuoristorataosuus isoa alamäkeä seuraavien mutkien kautta välijarruihin, josta kiidetään vielä viimeisen laskun ja mutkan jälkeen takaisin asemalle.

Avautuessaan Tulireki sai paljon mielenkiintoa juuri sen erikoisuuden vuoksi mutta harmi että itse ajokokemus ei vastaa ollenkaan niitä odotuksia. Nostomäen jälkeiset mutkat, jolloin vaunu keinahtelee uhkaavasti puolelta toiselta on radan paras hetki ja ensimmäinen iso laskukin on vielä ihan ok mutta sen jälkeen ajelua ei mukavaksi voi sanoa. Heti ison laskun pohjalla vaunu rysäyttää turhankin kovaa ja niskat kiittää. Tämän jälkeiset mutkat vaunu riepottelee matkustajiaan vähän joka suuntaan ja välijarrujen jälkeinen loppumutka on aivan turha kaartelu ennen ajon päätöstä.

Laitteen Kalevala-aiheinen teemoitus on ihan kiva ja laite on onnistuttu maisemoida hyvin vuosien aikana radan keskelle kasvaneilla puilla. Ajokokemus on välillä kaukana mukavasta ja kutsunkin laitetta mieluummin Kivireeksi, sen rajuuden vuoksi.

Tulireki – Linnanmäki

Valmistaja: Mack, Saksa
Malli: E-Motion Coaster, custom
Avausvuosi: 2004
Pituus: 336 m
Korkeus: 16,5 m
Huippunoperus: 58 km/h
Istumapaikkoja: neljä vaunua, joista jokaiseen mahtuu 6 matkustajaa
Pituusraja: 140cm, 120-140cm huoltajan kanssa