Verkkosivusto: suomentivoli.fi
Historia
Sariolan tivolisuvun historia ulottuu vuoteen 1888, jolloin Johan Grönroos aloitti tivolitoiminnan, johon kuului mm. ampumateltta, taito- ja voimanäytöksiä ja myöhemmin elokuvaesityksiä. Tivolin toiminta siirtyi Johanin pojalle J.A.F.(Jaffu) Grönroosille 1900-luvun alussa, joka myöhemmin suomensi sukunimensä Sariolaksi. Ensimmäinen tivolilaite, Messukaruselli, hankittiin vuonna 1920. Suomen Tivoli-nimi otettiin käyttöön 1929 ja samana vuonna se toi Suomeen surmanajoesitykset.
Tivolitoiminnan laajentuessa, Suomen Tivolilla oli enimmillään neljä alaosastoa, jotka kiersivät eri puolilla Suomea ennen sotia ja niiden jälkeen. Sota-aikana, vuosina 1942-1944, Suomen Tivolilla oli toimintaa lähellä rintamalinjaa Karhumäen-alueella.
1940-50-luvun taitteessa Jaffu pyöritti Sirkus Sariolaa mutta se kaatui mahdottomaan 50% huviveroon 1953. Kolme tivoliosastoa eriytettiin omiksi 1958 ja Suomea kiersi kolme Jaffun poikien vetämää tivolia: Tivoli Unto Sariola, Tivoli Matti Sariola ja Tivoli Toivo Sariola. Vuonna 1961 Unton tivoli sai käyttöönsä Suomen Tivoli-nimen. Toivo Sariola joutui lopettamaan tivolinsa 1968 terveydellisistä syistä.
Unton menehdyttyä 1970, tivolia alkoi johtaa hänen vaimonsa Ailakki Sariola. Vuonna 1994 johtajaksi siirtyi Unton ja Ailakin poika, Jyrki, jolle myönnettiin 2002, tivolialan “oscar”, Kultainen poni-palkinto, ahkerasta ja edistyksellisestä tivolityöstä. Suomen Tivolin johtajuus vaihtui jälleen vuonna 2009, kun Jyrkin tytär, Lulu, otti vetovastuun toiminnasta.
Suomen suurimman tivolin mukana on monien laitteiden lisäksi kulkenut jopa eläintarha, josta luovuttiin vuoden 2008 jälkeen. Tivoli oli myös tunnettu eksoottisista käärmetanssijaesityksistä, jotka nekin loppuivat vuonna 2019.
Suomen Tivolin kiertue on kutistunut vuosien saatossa ja nykyisin se vierailee harvemmilla paikkakunnilla mutta viipyy osassa niistä pidempään. Laitteita tivolilla on vajaat kolmekymmentä, joista kaikkia ei pystytetä jokaiselle kiertuepaikkakunnalle. Kempeleessä Suomen Tivoli on kerrallaan miltei kolme kuukautta ja sen Roller Coaster-vuoristorata on pysyvästi siellä.
Laitteet

























Poistuneita laitteita ja kohteita
Uutiset ja artikkelit
Huvipuistojen ja muiden kohteiden avauspäivät 2025 -päivittyvä listaus
Suomen Tivolin ja PowerParkin laitteita myynnissä
Troika, Mustekala ja muut laitteet, jotka täyttävät pyöreitä 2025
Suomen Tivolin uutuus 2024: Candy Factory
Spider – Suomen Tivoli
Suomen Tivoli 20.5.2022
Osoite: Kanuunakuja 2, 45200 Kouvola
Google Maps
Verkkosivusto: tykkimaki.fi
Historia
Kouvola sai oman matkailuvalttinsa vuonna 1986, kun Lasten Päivän Säätiö avasi Tykkimäen huvipuiston. Lasten Päivän Säätiö oli Tykkimäen toiminnassa mukana vielä vuoteen 2005 ja nykyisin puiston omistaa Kymen Seudun Osuuskauppa. Avausvuonna puiston laitteet olivat pääosin Linnanmäen vanhoja mutta Kouvolan kaupungin toiveesta, Tykkimäelle haluttiin yksi näyttävä ja täysin uusi laite, joten puistoon kohosi sen ajan korkein laite, Taifun.
Heti avajaisia seuraavana vuonna, Tykkimäelle rakennettiin Terraario, jossa oli paljon erilaisia matelijoita. Terraarion suosio hiipui vuosien aikana ja se suljettiin vuonna 2006 ja sen paikalla toimii nyt Kustiburger. Nykyisessä Mukkelis Makkelis-touhupaviljongissa sijaitsi aiemmin hyvinkin suosittu Tykkimäen Tanssipaviljonki.
Tykkimäen laitevalikoima on laaja, sieltä löytyy paljon lastenlaitteita, hurjia ylösalaisin meneviä kieputtimia ja monta Linnanmäeltä tuttua klassikkolaitetta. Vauhdikkainta menoa puistossa antaa heilurilaite Loop Fighter, Endeavour ja suomen toiseksi korkein laite, 72 metriin kurkottava Star Flyer-ketjukaruselli. Laitteiden lisäksi huvipuistosta löytyy hieno minigolf, 3D-cinema, Seikkailu-kiipeilyradat, Leikkimaa-leikkikenttä ja valloittava Minimaatila.
Tykkimäkeä voi helposti pitää suomen viihtyisimpänä huvipuistona, sillä se sijaitsee hienolla mäntykankaalla ja on hyvin luonnontilainen. Laitteet ovat väljästi suurten mäntyjen keskellä ja virallisten kulkureittien lisäksi siellä menee paljon pikku polkuja, joita pitkin oikoa.
Tykkimäki-brändin alle kuuluu myös vieressä sijaitsevat Aquapark-vesipuisto, entisen camping-alueen paikalle 2022 avattu Resort-lomakeskus ja Kouvolan Prismassa sijaitseva Tykkimäki Action Park.
Laitteet

























