|

Minkä laitteen toivoisit palaavan?

Huvipuistot uusivat laitekalustoaan jatkuvasti ja uuden tullessa, lähtee joku tieltä pois ja niitä usein jäädään kaipaamaan. Tähän on listattu kuusi jo poistunutta laitetta, joita moni haikeudella muistelee, kolme Linnanmäeltä ja kolme Särkänniemestä. Artikkelin lopussa pääset äänestämään, jos laite olisi mahdollista palauttaa, niin minkä sinä näistä haluaisit takaisin?

Break Dance

Break Dance, Linnanmäki

Valmistaja: HUSS
Malli: Break Dance 1
Käytössä: 1998-2001

Tämä Linnanmäen entinen kieputtaja on varmasti laite, jonka moni vanha Lintsin kävijä muistaa ja toivoisi sen palaavan. Laite on edelleen käytössä saksassa, jossa se kiertää tivolikentillä.

Frisbee

Frisbee, Särkänniemi

Valmistaja: HUSS, Saksa
Malli: Frisbee
Käytössä: 2000-2004

Frisbee oli puistojemme ensimmäinen kunnon heilurilaite, jos viikinkilaivoja ei lasketa. Kovaa pyörivä Frisbee, oli monen vatsalle liikaa ja harmiksi se ei viihtynyt Särkänniemessä neljäää kautta pidempää. Nykyisin laite pyörii USA:ssa Canobie Lake Park-puistossa.

Disco Round

Kuva: HUSS

Disco Round, Särkänniemi

Valmistaja: HUSS, Saksa
Malli: Disco Round
Käytössä: 1989-1991

Suomen Tivolin Gravitronia muistuttava Disco Round-laite tuli lainaan pariksi kaudeksi ruotsin Liseberg-puistosta. Toisin kuin Gravitronissa, tässä istuttiin penkeissä, jotka hyppivät vuorotellen seiniä pitkin ja sen lisäksi laite myös kallistui, kuten Round Up.

Katapultti

Kuva: HS

Katapultti, Linnanmäki

Valmistaja: Schwarzkopf, Saksa
Malli: Katapult
Käytössä: 1992-1993

Saksalaisen Schwarzkopf:n Katapult-vuoristorataa on valmistettu 5 kappaletta ja tämä oli ensimmäinen vuonna 1980 valmistunut prototyyppi, joten se tuli Lintsille käytettynä. Laite oli kovaääninen, paljon huoltoa vaativa ja siinä oli useita teknisiä vikoja, joten siitä luovuttiin kahden kauden jälkeen.

Sateenkaari

Sateenkaari, Linnanmäki

Valmistaja: HUSS, Saksa
Malli: Rainbow
Käytössä: 1984-2009

Kovaa mylvivä Sateenkaari riepotti toistakymmentä vuotta huvittelijoita nykyisen Kingin paikalla. Ruotsissa samanlaisessa laitteessa vuonna 2008 sattuneen onnettomuuden vuoksi kaikki kyseiset laitteet tarkastettiin laitevalmistajan toimesta ja tauon jälkeen Linnanmäen Sateenkaarikin palveli vielä kauden 2009. Sen jälkeen se kuitenkin poistui ja lopulta romutettiin. Onneksi siitä on muistona hymyilevä aurinko Mustakalan takana.

Sky Flyer

Kuva: HS

Sky Flyer, Särkänniemi

Valmistaja: Vekoma, Hollanti
Malli: Sky Flyer
Käytössä: 1988-2004

Sky Flyer kieputti ja roikotti ihmisiä ylösalaisin 16-vuoden ajan. Avajaisvuonna laitteessa ei ollut vielä sponsoriteippejä, mutta kun ne myöhemmin lisättiin, alkoivat kaikki kutsua laitetta Coca Colaksi.

Minkä laitteen toivoisit palaavan?