Valkyria-vuoristorata 2018

Ruotsin Göteborgissa sijaitseva Liseberg-puisto on avannut pohjoismaiden ensimmäisen pystysuoran pudotuksen vuoristoradan ja sen on valmistanut sveitsiläinen Bolliger & Mabillard, joka on vuoristoratavalmistajien ehdoton kärkinimi.  Ensimmäinen ”Dive Coaster”- rata, Oblivion, avattiin vuonna 1998 englannin Alton Towers-puistossa
 
Juju näissä radoissa on se että vaunu jätetään hetkeksi viipymään ensimmäisen mäen harjalle katsomaan suoraan alas ennen vapautusta matkaan. Vaunut ovat myös leveämpiä, jolloin mahdollisimman moni matkustaja pystyy nauttimaan tuosta pudotuksesta. Valkyrian vaunussa on kolme riviä ja kussakin on rinnakkain 6 istuinta mutta maailmalla isoimmissa radoissa on rinnakkain jopa 10 istuinta.
 
Valkyrian huippunopeus on 105 km/h, radalla pituutta 700 metriä ja matkalla mennään kolmen inversion läpi. Rata nousee korkeimmillaan 47 metrin korkeuteen ja ensimmäinen pudotus on 50 metriä, josta osa mennään maan alla tunnelissa.

 

Liseberg jatkaa jälleen upeiden maailman luokan ratojen hankintaa. Vasta muutama vuosi sitten puisto avasi valtavan Helix-vuoristoradan, joka on pärjännyt hyvin vuoristoratavertailuissa. Vastikään se sijoittui Theme Park Review:n äänestyksessä teräsradoissa sijalle 5, joka on kyllä huikea suoritus.