Calypso, Tykkimäki

Calypso on Tykkimäellä vuodesta 1986 asti vauhtia tarjonnut pyöritin ja se on yksi puiston alkuperäisistä laitteista. Laitteen on valmistanut vuonna 1967 saksalainen Anton Schwarzkopf, jolloin se saapui Linnanmäelle ja sai kunnian kantaa puiston kauneimman laitteen titteliä ennenkuin Cortina Jet nappasi sen. Vuosi 1974 oli viimeinen kausi Lintsillä ja tämän jälkeen Calypso pyöri Särkäniemessä vuosina 1975-1984.

Laitteessa on iso puusta tehty pyörivä lattia, jonka päällä pyörii neljä neljän vaunun rypästä. Jokaisessa vaunussa on tilaa kahdelle, jolloin matkustajia kyytiin mahtuu 32. Vaunuissa ei ole turvavöitä lainkaan mutta tämän laitteen vauhdissa niitä ei tarvitakaan. Vuonna 2009 Calypson paikan valtasi Star Flyer ja seuraavana vuonna laite palasi korjattuna sen taakse.

Laite on aikoinaan ollut varmasti kovinkin vauhdikas mutta ajan ja laitteiden muuttuessa on Calypso nykyihmiselle hieman turhan verkkainen ja tuntuu kuin siitä uupuisi viimeinen vaihde. Mutta enemmän kuin vauhtia, tässä klassikkolaitteessa arvostaa sen historiaa ja kauneutta, jolla laite ansaitsee ylimääräisen pisteen. Ennen laitteiden ulkonäköön panostettiin, jotta myös laitteeseen uskaltamattomat voivat niistä nauttia ja Calypso onkin todella värikäs mutta harmiksi vanhat laitteen sivulla olleet valopylväät on korvattu hieman vaatimattomammilla.

Calypso, Tykkimäki

Valmistaja: Anton Schwarzkopf, Saksa
Malli: Calypso
Valmistusvuosi: 1967
Avausvuosi Tykkimäellä: 1986
Istumapaikkoja: 32
Pituusraja: 120cm, 100-120cm huoltajan kanssa 

Laitervostelu on huvipuistoblogin mielipide laitteesta, eivätkä arvostelut ole suoraan verrannollisia keskenään.


Share