|

Mustekala – Linnanmäki

Mustekalan lonkeroiden huima pyöritys on viihdyttänyt Linnanmäen huvittelijoita jo vuodesta 1985. Saksalaisen Schwarzkopf:n valmistama laite kulki ennen Polyp-nimellä ja se pyöri aluksi Kahvikuppikarusellin paikalla. Kahvikuppien vallattua sen paikan, Mustekala siirtyi Ukon kohdalle ja sieltä vuonna 2010 nykyiselle paikalleen, Pluto-alueelle.

Tässä 40 tonnia painavassa hirviössä on viiden lonkeron päässä viisi vaunua, joihin jokaiseen mahtuu kaksi matkustajaa. Mustekala pyörittää kerralla jopa 50 huvittelijaa. Ajon aikana koko laite pyörii, lonkeroiden päässä olevat vaunuryppäät pyörivät ja lisäksi yksittäiset vaunut pyörivät vapaasti. Ja jos siinä ei ole vielä tarpeeksi, laitteen keskiosa nousee kohottaen lonkerot vuorotellen korkeuksiin.

Kesällä 2018 Mustekalassa sattui onnettomuus, jossa tyttö tippui kesken ajon laitteesta. Onneksi mitään vakavampaa ei käynyt mutta tapahtuman syy ei ole vieläkään selvinnyt. Onnettomuuden vuoksi laite suljettiin loppukaudeksi ja kesäksi 2019 laitteen vaunut kävivät läpi perusteellisen kunnostuksen ja niihin lisättiin ylimääräiset turvavyöt, jotta samanlaisilta onnettomuuksilta vältyttäisiin.

Mustekala on ollut itselleni yksi Linnanmäen parhaista laitteista ja se jaksaa yllättää vauhdikkuudella joka kerta. Parasta laitteessa on se kun vaunun saa pyörimään todella kovaa, tämä onnistuu yleensä helposti siirtymällä vaunussa laidasta laitaan mutta välillä vaunu jää junnaamaan tiettyä rataa, eikä lähde villiin pyöritykseen. Juuri arvaamattomuus tekee Mustekalasta hyvän laitteen ja onneksi uudet turvavyöt eivät estä vaunussa liikkumista.

Mustekala – Linnanmäki

Valmistaja:Anton Schwarzkopf, Saksa
Malli: Monster III
Avausvuosi: 1985
Istumapaikkoja: 50
Pituusraja: 120cm