Tivoli Seiterä, 14.9.2020

Tivoli Seiterän kiertueen viimeinen päivä Helsingin Lauttasaaressa sai myös minut mukaan laitteiden pyörityksiin. Tivolialueella tuli vierailtua peräti kolmesti, sillä perjantaina kävin katsomassa miltä näyttää ja sunnuntaina olisi ollut tarkoitus mennä laitteisiin mutta ihmispaljouden vuoksi siirsin huvittelut maanantaille. Onneksi tivoli oli loistavalla sijainnilla heti Lauttasaaren metroaseman vieressä, joten paikalle oli helppo mennä.

Tänä kautena Tivoli Seiterä oli koronan vuoksi jättänyt osan laitteista kokonaan pois. Näihin kuuluivat isoista laitteista Autorata, Pilvenpyörä ja harmikseni suosikkini, Super Waltzer. Myös lastenlaitteista Safari ja kaikki pomppulinnat huilailivat tämän kauden.

Laitemäärän vuoksi en ostanut tällä kertaa ranneketta, vaan 23€ arvoisen kuuden lipun sarjalipun. Laitteet oli jaoteltu puistossa selkeästi kahteen osaan, sorakentällä oli kaikki isommat laitteet, peli- ja myyntikojut ja nurmialueella sijaitsi lasten laitteet.

Lasten laitteet oli sijoitettu puiston nurmialueelle.

Ensimmäisenä vierailin Crazy Dance-laitteessa, joka vaikutti joka päivänä olevan kaikista suosituin laite. Lentävä matto-tyylinen laite on yllättävän vauhdikas ja penkistä lentää väistämättä jos ei pidä turvakaiteesta kiinni. Ainut ikävä puoli tässä hauskassa laitteessa on että lonkkaluiden seutu on ajon jälkeen aivan mustelmilla kun penkissä luistaa sivulta toiselle.

Crazy Dance oli lasten suosiossa.

Seuraavana vuorossa oli puiston hurjin laite, Xtreme. 16 matkustajaa mukaan ottava suuri heiluri on varsin ärhäkkä ja yksi Suomen parhaimmista laitteista. Harmi vain, että toisin kuin muitten laitteiden, niin Xtremen ajo-ohjelma on aivan turhan lyhyt. Muutama vuosi sitten, Mikkelissä laitteen kyydissä ollessa, sitä ajettiin aina kaksi ajo-ohjelmaa peräkkäin. Kävin tässä kolme kertaa, joten siihen meni puolet lipuistani.

Xtreme on vauhdikkuudessaan tivoleiden parhaimmistoa.

Crazy Palace-vekkulatalo on ollut Tivolissa jo vuodesta 2003 lähtien ja se alkaa kyllä laitteessa näkyä, sen verran kulunut alkaa olla. Onneksi tämä tullaan korvaamaan uudella hupitalolla, joka on nykyisin Linnanmäellä toimiva Pellen Talo.

Crazy Palace:n huvitukset ovat jo aika väsähtäneitä.

Joy Ride on yksi Tivoli Seiterän näyttävimmistä laitteista, joka pääsee oikeuksiinsa illan hämärtyessä, kun sen lukuisat valot sytytetään. Itse ajelu on vauhdikasta mutta alkaa puuduttaa aika äkkiä, sillä liike on vain samaa pyörintää.

Joy Ride on vauhdikas mutta hieman yksitoikkoinen laite.

Tivolissa oli joka vierailulla hyvin asiakkaita, mikä on hyvä että ihmiset ovat löytäneet huvituksiin vielä näin syksyn saapuessa. Kuten muissa huvipuistoissa ja tivoleissa, myös Seiterässä oli korona-ajan rajoitukset hoidettu mallikkaasti. Varsin hyvä idea oli maassa olevat laatat, jotka muistuttivat turvaväleistä.

Edellisestä Seiterän vierailustani on muutama vuosi mutta olipa mukava taas käydä, vaikkakin kaikkia laitteita ei ollut käytössä. Erityisesti minua ilahduttaa Seiterän työntekijöiden pukeutuminen, sillä rusetteja ei koskaan käytetä liikaa.