|

Endeavour – Tykkimäki

Endeavour on modernimpi versio samalla paikalla pyörineestä Enterprise-laitteesta. Klassikkolaite Enterprise pyöri Linnanmäellä vuosina 1975-1998 ja kyyditsi huvittelijoita Tykkimäellä vuosina 1999-2017. Viimeisinä vuosina Enterprise alkoi olla jo huonossa kunnossa ja varsinkin kuumina päivinä kyytiin pääsi hyvin vähän matkustajia ja pitkiä viilennystaukoja jouduttiin pitämään.

Kaikessa hiljaisuudessa, talven 2017 aikana, Tykkimäki poisti Enterprisen mutta onneksi ilahduttivat vanhan suosikin kannattajia ja ostivat uuden version heti seuraavalle kaudelle 2018.

Uusi laite poikkeaa monella tavalla esikuvastaan, sillä poissa ovat kahden istuttavat kopit, joissa ei tarvinnut turvavöitä ja tilalla ovat yhdenistuttavat penkit ja yliolan tulevat turvakaaret. Myös laitteen nostomekanismi on erilainen ja mielenkiintoinen seurattava.

Kun turvakaaret on lukittu, aloittaa laite pyörimisen ja nostomekanismi aloittaa laitteen kallistuksen. Kun laite on täydessä vauhdissa, kääntyy laite miltei pystysuoraan asentoon, jolloin mennään pääalaspäin. Tässä pyöritään hetki ennen laskeutumista maan tasolle ja ajelu päättyy,

Laitekokemus on miellyttävän vauhdikas ja erilainen kuin edeltäjässä. Vaikkakin kaipaan Enterprisen vapaanaistumisen tunnetta, on Endeavour:n penkit ja liikerata mukavat ja maisemia pystyy seuraamaan paremmin kun ei ole suljetussa kopissa. Ainut miinus tulee laitteen pysähtymisvaiheesta, joka kestää suhteessa ajoaikaan turhan pitkään.

Endeavour – Tykkimäki

Valmistaja: Zamperla, Italia
Malli: Endeavour
Avausvuosi: 2018
Istumapaikkoja: 24
Korkeus: 20,5m
Huippunopeus: 40km/h
Pituusraja: 120cm