|

Round Up – Nokkakiven Puisto

Ilman Round Up-laitetta, ei olisi Nokkakiven Puistoa, sillä sen ostaminen Tykkimäeltä vuonna 2003 innosti uuden huvipuiston perustamiseen. Legendaarinen Round Up, tai tutummin Painekattila, on kyydittänyt ihmisiä jo neljässä eri huvipuistossa. Linnanmäelle laite saapui jo vuonna 1961 ja tämän jälkeen se on ollut Särkänniemessä ja Tykkimäellä, ennenkuin se alkoi pyöriä Nokkakivessä 2007.

Ensimmäisen Round Up-laitteen valmisti Frank Hrubetz USA:ssa vuonna 1954 ja nopean suosion vuoksi niitä alettiin valmistaa lisenssillä ympäri maailmaa. Nokkakiven versio on valmistettu Hollannissa vuonna 1959.

Laitteessa matkustajat asettuvat selin laiteen reunaa vasten. Jokaiselle matkustajalle on oma välikkö, jossa on pehmuste yläosassa ja pystysuorat metallikaiteet, joista pitää kiinni ajon aikana. Mitään turvavöitä laitteessa ei ole, ainostaan pieni metalliketju matkustajan vyötärön kohdalla. Laite aloittaa hitaasti pyörimisen ja vauhdin kiihtyessä huomaa miksi järeämpiä turvavöitä ei tarvita. Round Up hyödyntää keskipakoisvoimaa, jolloin matkustaja vauhdin kiihtyessä painautuu vasten seinää ja pysyy sillä tavoin kyydissä. Kun laite on saavuttanut huippunopeutensa, kallistuu se 50 asteen kulmaan. Tässä asennossa ajo jatkuu jonkin aikaa kunnes laite laskeutuu alas ja vauhti hidastuu.

Round Up:ssa parasta on kun vauhti kiihtyy huippuunsa, liimautuu seinään kiinni ja koko laite kallistuu. Tämän jälkeen pyörimistä jaksaa hetken aikaa mutta jos ajoaika on turhan pitkä, alkaa se puuduttaa yksitoikkoisen liikeradan vuoksi. Juuri tuon pyörivän ja pitkäkestoisen liikkeen vuoksi moni vihaa tätä laitetta ja kerran kokeiltuaan eivät enää uudestaan tule. Onneksi suurin osa taas nauttii tämän kyydissä olemisesta ja hienoa, että näin vanha laite saa edelleen pyörittää huvittelijoita.

Round Up – Nokkakiven Puisto

Valmistusmaa: Hollanti
Malli: Round Up
Valmistusvuosi: 1959
Avausvuosi: 2007
Pituusraja: 140cm

Edelliset sijainnit:
Tykkimäki 1986-2002
Särkänniemi 1977-1984
Linnanmäki 1961-1976