Round Up – Nokkakiven Puisto

Ilman Round Up-laitetta, ei olisi Nokkakiven Puistoa, sillä sen ostaminen Tykkimäeltä vuonna 2003 innosti uuden huvipuiston perustamiseen. Legendaarinen Round Up, tai tutummin Painekattila, on kyydittänyt ihmisiä jo neljässä eri huvipuistossa. Linnanmäelle laite saapui jo vuonna 1961 ja tämän jälkeen se on ollut Särkänniemessä ja Tykkimäellä, ennenkuin se alkoi pyöriä Nokkakivessä 2007.

Ensimmäisen Round Up-laitteen valmisti Frank Hrubetz USA:ssa vuonna 1954 ja nopean suosion vuoksi niitä alettiin valmistaa lisenssillä ympäri maailmaa. Nokkakiven versio on valmistettu Hollannissa vuonna 1959.

Laitteessa matkustajat menevät omille paikoilleen, jossa on seinässä pehmuste ja metalliset putket joista pitää kiinni. Mitään turvavöitä laitteessa ei ole, ainostaan pieni metalliketju matkustajan vyötärön kohdalla. Laite aloittaa pyörimisen ja siinä vaiheessa huomaa miksi turvavöitä ei tarvita. Round Up hyödyntää keskipakoisvoimaa, jolloin matkustaja ikäänkuin liimautuu seinään ja pysyy sillä tavoin kyydissä. Kun laite on saavuttanut huippunopeutensa, kallistuu se 50 asteen kulmaan. Tässä asennossa ajo jatkuu jonkin aikaa kunnes laite laskeutuu alas ja vauhti hidastuu.

Round Up:ssa parasta on kun vauhti kiihtyy huippuunsa, liimautuu seinään kiinni ja koko laite kallistuu kyljelleen. Tämän jälkeen pyörimistä jaksaa hetken aikaa mutta jos ajoaika on turhan pitkä, alkaa se puuduttaa yksitoikkoisen liikeradan vuoksi. Juuri tuon pyörivän ja pitkäkestoisen liikkeen vuoksi moni vihaa tätä laitetta ja kerran kokeiltuaan eivät enää uudestaan tule. Onneksi suurin osa taas nauttii tämän kyydissä olemisesta ja hienoa että näin vanha laite saa edelleen pyörittää huvittelijoita.

Round Up – Nokkakivi

Valmistusmaa: Hollanti
Valmistusvuosi: 1959
Avausvuosi: 2007
Pituusraja: 140cm

Hyvää
  • Varmasti yksi suomen legendaarisimmista laitteista
  • Yllättävän hurja vanhaksi laitteeksi
  • Poikkeava seisomisasento tuo vaihtelua
Huonoa
  • Ajo muuttuu helposti puuduttavaksi

Share