|

Xtreme – Tivoli Seiterä

Vuonna 2015 Tivoli Seiterä yllätti ja uutuutena esiteltiin vauhdikas heilurilaite Xtreme, joka on tivolin hurjin kieputin. Tämän tyyppisiä laitteita löytyy tällä hetkellä melkein jokaisesta huvipuistosta ja tivolista, eikä ole mikään ihme, sillä ovat ne sen verran hyviä ja suosittuja. Xtremen ajo muistuttaa pitkälti Särkänniemessä aikoinaan olleen Frisbeen liikettä mutta ei aivan yllä sen tasolle.

Laitteen on valmistanut Italialainen Technical Park ja niitä on valmistettu vuodesta 2004 lähtien. Street Fighter mallinimellä kulkevan laitteen kyytiin mahtuu kerrallaan 16 hurjapäätä, neljään neljän matkustajan istuinryhmään, joissa istutaan jalat vapaina. Suomen Tivolin kauden 2012 uutuus, Mega Flip, on itseasiassa saman mallin paranneltu versio, Street Fighter Revolution, joka heittää matkustajat myös ylösalaisin.

Kun turvakaaret on lukittu, laskeutuu laitteen alusta, jolloin heiluri saa tilaa keinua vapaasti. Laite aloittaa keinumisen hitaasti, istuinryhmien samalla pyörien. Hyvin nopeasti vauhti kiihtyy huippuunsa ja tällöin saavutetaan laitteen maksimikorkeus, 18 metriä. Laite on hyvin näyttävä ja pimeässä se pääsee oikeuksiinsa lukuisine valoineen.

Ajokokemus Xtremen kyydissä on mitä miellyttävin ja vauhtia riittää mutta hieman liian vähän aikaa. Yleensä tivoleissa laitteiden ajot ovat pidempiä kuin kiinteissä huvipuistoissa ja välillä jopa puuduttavan pitkiä. Harmiksi Xtremen ajo-ohjelma on turhan lyhyt, sillä juuri kun päästään nauttimaan siitä kovimmasta vauhdista muutaman heilautuksen verran, aloittaa laite jo hidastaa. Toisaalta välillä laitetta on ajettu kaksi ohjelmaa peräkkäin, mikä olisi ihan hyvä toteuttaa joka kerta, varsinkin jos on rauhallista.

Xtreme, Tivoli Seiterä

Valmistaja: Technical Park, Italia
Malli: Street Fighter
Avausvuosi: 2015
Istumapaikkoja: 16
Huippukorkeus: 18m
Pituusraja: 140cm