|

Katsaus 2023 maailmalla avattaviin vuoristoratoihin

Kaudella 2023 avautuu jälleen valtavasti uusia ja mielenkiintoisia vuoristoratoja ympäri maailman. Tässä pieni katsaus siihen mitä erikoisuuksia on tulossa.

USA: Circuit Breaker – Cota Land

Yllättävä ja iso uutuus menee pieneen ja varsin uuteen huvipuistoon Cotaland:iin Texasin Austiniin. Puisto avaa kaksi uutta isoa vuoristorataa, joista Circuit Breaker on isompi. Vuoristorata on Vekoman valmistama Tilt coaster, jossa juna pysähtyy tasaiselle radan pätkälle nostomäen jälkeen ja koko rata vaunuineen kallistuu pystysuoraan asentoon, jonka jälkeen vaunu päästetään irti.

Tämä on varsin jännä uutuus, sillä Vekoma on valmistanut vain yhden samalla periaatteella toimivan radan jo vuonna 2002 ja pitkään odoteltiin, tuleeko näitä enää lisää. Myös Puolan Energylandia on ilmoittanut avaavansa saman tyylisen radan vuonna 2024.

Norja: Storm – The Dragon Legend – Tusenfryd

Norjaan avautuu Gerstlauerin tekemä vuoristorata, jossa vaunut kulkevat radan alla. Laite on laukaistavaa mallia ja se laukaistaan ensin hitaammin eteenpäin, sitten taaksepäin ja uudestaan eteenpäin, jolloin on tarpeeksi vauhtia radan läpi menemiseen. Vuoristorata on varsin kompakti mutta lyhyeen rataan on saatu mahdutettua kolme inversiota, jotka mennään jopa 100 kilometrin tuntivauhtia.

Itävalta: Wiener Looping – Wiener Prater

Wiener Praterissa on aiemminkin ollut saman niminen vuoristorata ja tämä uusi lainaa siltä muutamia elementtejä. Radassa on myös hieman suomiväriä, sillä siinä on inversio nimeltään ”Finnish Loop”. Kyseinen inversio on ensimmäisenä ollut käytössä PowerParkin Junkerissa ja sai nimen maan mukaan, jossa se ensin on ollut. Wiener Looping on saksalaisen Mack:n valmistama BigDipper-mallin vuoristorata ja siinä on Finnish Loop:n lisäksi Banana Roll-niminen inversio.

USA: Zambezi Zinger – Worlds Of Fun

Kuten Wiener Praterin uutuus, myös tämä on hieman muokattu jo puistossa olleesta vuoristoradasta. Worlds Of Fun:ssa toimi vuosina 1973-1997 Zambezi Zinger-niminen vuoristorata, joka oli Schwarzkopf:n valmistama, vähän samantyylinen kuin Särkänniemen entinen Jet Star. Laitteessa oli spiraalin mallinen nostomäki, joka on nyt kopioitu uuteen.

Erikoisen vuoristoradasta tekee nyt se, että se on hybridirata, eli osaksi puuta ja osaksi terästä. Alun spiraalin mallinen nostomäki on laitevalmistaja Great Coasters Internationalin uutta Titan Track-teräsrataa ja loppu on muuten perinteistä puuvuoristorataa.

Kiina: nimi ei tiedossa – Fantawild Tongshan

Vekoma on valmistanut Boomerang-vuoristoratoja jo vuodesta 1984 ja se onkin yksi maailman yleisimmistä radoista. Suomestakin löytyy yksi, sillä PowerParkin Cobra on kyseistä mallia. Nyt valmistaja on tuonut markkinoille uuden hurjemman Super Boomerang-vuoristoradan ja ensimmäinen valmistuu tänä vuonna kiinaan.

UAE: Mission Ferrari – Ferrari World Abu Dhabi

Tämä vuoristorata on ollut rakenteilla jo vuodesta 2014 asti ja alkoi epäilyttää, josko sitä saadaan koskaan avattua. Nyt se on kuitenkin vihdoin saatu valmiiksi ja avautui yleisölle 12.1.2023. Vahvasti teemoitettu, liki neljä minuuttia pitkä Ferrari-kokemus käydään suurimmaksi osaksi pimeässä. Ajelun aikana on monta laukaisua, mennään pääalaspäin ja koetaan maailman ensimmäinen sivuttainen pudotus vuoristoradassa.