|

Kingda Ka – Six Flags Great Adventure

Ensimmäistä kertaa näillä sivuilla otetaan esittelyyn ulkomailla sijatseva laite ja kunnian saa USA:ssa Six Flags Great Adventure-puistossa sijaitseva jätti: Kingda Ka. Avautuessaan vuonna 2005, oli se maailman nopein(206 km/h) ja korkein(139m) vuoristorata. Nopeusennätyksestä se on jo joutunut luopumaan vuonna 2010 Ferrari World Abu Dhabissa avatun Formula Rossa-vuoristoradan(240 km/h) vuoksi, mutta korkeampaa ei vielä ole rakennettu.

Laite on sveitsiläisen Intaminin tuotos ja samalla tekniikalla toimivia Accelerator Coaster-vuoristoratoja on rakennettu vuodesta 2002 lähtien. Harmillisesti laitteessa käytetty hydraulinen laukaisujärjestelmä on ollut hyvin epäluotettavaa ja uudemmat saman tyyliset radat, kuten Espanjassa sijaitseva euroopan korkein vuoristorata Red Force, on toteutettu luotettavammalla LSM-tekniikalla, samanlaisella kuten Linnanmäen Taigassa ja PowerParkin Junkerissa.

Aseman sisällä on kaksi lastausraidetta rinnakkain, jolloin laitteessa voidaan käyttää yhteensä neljää junaa ja teoreettisesti juna saataisiin matkaan 45 sekunnin välein, mutta yleensä käytössä on vain toinen raide. Kun turvapuomit on kiinni, rullaa juna hitaasti vaihteen yli pääradalle, jossa se kiinnittyy laukaisumekanismiin. Hetken odottelun jälkeen juna laukaistaan matkaan ja vauhti kiihtyy 0-206 km/h vain 3,5 sekunnissa. Juna kipuaa vauhdilla 139 metrin korkeudessa olevaan ”top hat”-elementtiin ja jatkaa kohti maata mennen samalla läpi 270 asteen spiraalin. Maanpinnalta noustaan vielä 39 metriä korkean mäen yli ennen loppujarrutusta. Koko ajon kesto laukaisusta loppujarrutukseen kestää vain 28 sekuntia, eli varsin nopea ajelu on kyseessä

Epävarman tekniikan vuoksi, Kinga Ka on välillä ollut pitkiäkin aikoja suljettuna ja monella puistossa vierailleelle on tullut ikävänä yllätyksenä kun suurimpaa laitetta ei pääsekään kokemaan. Kingda Ka on yksi puiston suosituimmista laitteista ja suosittelenkin että siihen kannattaa suunnata heti vauhdilla puiston auettua, ennenkuin pidemmät jonot ehtivät syntyä.

Ajokokemus Kinga Ka:ssa on hieman ristiriitainen. Toisaalta se on hurja ja tarjoaa lyhyyteen nähden useamman hienon kohdan mutta sitten taas pitkän jonotuksen jälkeen puolen minuutin ajelusta tulee hieman pettynyt olo. Alun kiihdytys on myös laitteen parasta ja huonointa antia. Juna lähtee sellaisella voimalla pysähdyksistä liikkeelle, että ei ehdi tajuta oikein mitään, kun ollaan kipuamassa jo puolessa välissä kohti radan huippua. Raju kiihdytys voi ottaa myös ikävästi selkään ja ainakin itselläni se laski paljon muuten ihan hyvää ajokokemusta.

Kinga Ka – Six Flags Great Adventure (New Jersey, USA)

Valmistaja: Intamin, Sveitsi
Malli: Acceletor Coaster
Avausvuosi: 2005
Korkeus: 139 m
Radan pituus: 950 m
Huippunopeus: 206 km/h
Junia: 4, jokaisessa 18 istuinpaikkaa