|

Nopeiten kiihtyvä vuoristorata suljettiin Japanissa

Kiihtyvyysennätystä vuodesta 2001 pitänyt vuoristorata on suljettu pysyvästi Japanin Fuji-Q-Highland-puistossa. Avautuessaan Dodonpa-niminen vuoristorata oli myös maailman nopein vuoristorata ja piti tuota titteliä kahden vuoden ajan. Alun perin laite kiihtyi nollasta 172 km/h vain 1,8 sekunnissa mutta laitetta uudistettiin kaudelle 2017 ja kiihtyvyys oli tämän jälkeen nollasta 180 km/h peräti 1,6 sekunnissa. Samalla vuoristoradan top hat-elementti vaihdettiin perinteiseen silmukkaan ja nimeksi vaihdettiin Do-Dodonpa. Vuoristorata laukaistiin huippuvauhtiinsa ilmanpaineella, samalla tekniikalla kuin Linnanmäen Raketti-laite ampaistaan korkeuksiin.

Vuoristoradan uudistukset eivät olleet onnistuneita, sillä vuoristorata suljettiin vuonna 2021 useiden valitusten mukaan, jolloin matkustajilta oli löytynyt luunmurtumia liian rajun kiihdytyksen seurauksena. Do-Dodonpa seisoi puistossa vielä parin vuoden ajan, jonka jälkeen 13. maaliskuuta 2024, puisto vihdoin ilmoitti virallisesti vuoristoradan poistosta.