|

Tivoli Seiterä lopettaa

Toiset tivolit ovat julkaisseet jo tulevan kesän kiertueaikataulut mutta yhden kohdalla viime kesä jäikin viimeiseksi, sillä suomen kolmanneksi suurin tivoli, Tivoli Seiterä, lopettaa toimintansa. Kustannusten, varsinkin bensan hinnan nousu, paikkavuokrien kohoaminen ja henkilökunnan heikko saatavuus aiheuttivat sen, että jo vuodesta 1966 suomea ympäri kiertänyt tivoli päätti pistää pillit pussiin.

Tivoli Seiterä laittaa myyntiin koko kalustonsa ja tarjolla onkin monta hienoa laitetta, joista Maailmanpyörä on vasta muutaman vuoden vanha. Vauhdikkain laite, hurjasti keinuva Xtreme, myytiin jo viime vuonna Tivoli Sariolalle. Linnanmäellä sijaitsevan Pellen Talon taas piti siirtyä Tivoli Seiterään kunhan uusi Vekkula valmistuu.

Lopettamisilmoitus Tivoli Seiterän nettisivuilta:

Rakkaat asiakkaat ja yhteistyökumppanit.

On aika sanoa heippa. Tivoli Seiterän lähes 60-vuotinen kiertuetoiminta saa nyt päätöksensä.
Yleinen epävarmuus on hankaloittanut merkittävästi tivolitoimintaa viime vuosina. Henkilökunnan saatavuus, kohonneet paikkavuokrat, inflaation vaikutukset muun muassa kuljetuskustannuksiin sekä jatkuvasti kasvava viranomais- ja lupabyrokratia sinetöivät päätöksen, että kilometrit ovat nyt kohdallamme täynnä.

Henkilökunnan saatavuuteen ovat vaikuttaneet osaltaan myös Ukrainan ja Venäjän sota. Olemme kaikki nämä vuodet työllistäneet monia eri kansallisuuksia kiertävään kausityöhön, johon on sen raskauden vuoksi haastavaa löytää tekijöitä. Rekrytoinnin riskit ja vaativuus ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosina yleisen epävakauden vuoksi.

Tivolitoiminta on ollut perheellemme elämäntyö ja mielekäs bisnes, mutta työ on vaativaa ja pitää sisällään paljon muutakin kuin kiertuekuukaudet. Nyt on meidän aika ottaa rennommin – vaikka paikalleen ei meidän luonteellamme osatakaan jäädä.

Lähetämme lämpimät kiitokset kaikille ihanille asiakkaillemme, jopa usean sukupolven ajalta. Suuri kiitos kuuluu upealle henkilökunnallemme, ja monien pitkäaikaisten paikkakuntien yhteistyötahoillemme. Jäämme kaipaamaan monia yhteisiä hetkiä ja varmasti eri paikkakunnille jää nyt aukko, kun kiertue ei käynnistykään. Me vaalimme sydämissämme kaikkia ihania muistoja kanssanne.

Toivomme menestystä Suomessa tivolitoimintaa jatkaville. Kyseessä on ainutlaatuinen perinne, kuten aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon pääseminen osoittaa. Toivomme että jatkossakin hupi vielä menee sinne, missä ihmiset ovat. Ilon merkitys vain kasvaa näinä aikoina.
Tuomo ja Mari Seiterä