TOP5 – Suomen korkeimmat huvipuistolaitteet

Suomen korkeimpien huvipuistolaitteiden viiden kärki on kaikki tornilaitteita. Vuoristoradoista lähimmäksi yltää Linnanmäen Taiga, joka 52 metrin korkeudella häviää viitostilan vain yhdellä metrillä.

5. Panoraama – Linnanmäki, korkeus 53m

Linnanmäen näköalakaruselli, Panoraama, oli Suomen korkein laite vuodesta 1987 aina vuoteen 1999, jolloin Raketti syrjäytti sen ykkössijalta. Ennen Panoraamaa, korkein laite oli yhden vuoden ajan Tykkimäellä sijainnut Taifun, joka kohosi reiluun kolmeenkymmeneen metriin. Panoraama on sveitsiläisen Intaminin valmistama Gyro Tower.

4. Raketti – Linnamäki, korkeus 60m

Raketti on Suomen ensimmäinen vapaapudotuslaite ja avausvuonna 1999 siihen oli välillä tuntien jonotus. Alun perin Space Shot-nimellä tunnettu laite on edelleen varsin hyvä laite vaikkei enää vedäkään niin pitkiä jonoja. Laitteen on valmistanut yhdysvaltalainen S&S.

3. BOOM – Särkänniemi, korkeus 68m

Särkänniemeen odoteltiin pitkään kunnon tornilaitetta ja vuonna 2019 sellainen saatiin. Italialaisen Zamperlan valmistama laite oli ensimmäinen malliaan maailmassa ja kantaa mallinimeä Z-Max.

2. Star Flyer – Tykkimäki, korkeus 72m

Tykkimäen ja koko Suomen hurjin karuselli kohoaa peräti 72 metrin korkeuteen ja pyörittää 70 kilometrin tuntivauhdilla. Itävaltalaisen Fun Timen valmistama karuselli on hyvin suosittu maailman puistoissa ja korkein versio on lähes 140 metriä.

1. Dragon Tower – PowerPark / Kingi – Linnanmäki, korkeus 75m

Ykkössijalla on kaksi täysin samaa laitetta. PowerParkin versio avautui vuonna 2012 ja Linnanmäen kaksi vuotta myöhemmin 2014. Erikoista että suomen kokoiseen maahan sattui kaksi samaa tornilaitetta, sillä kyseistä mallia ei ole montaa valmistettu. Laitteet on valmistanut italialainen Moser’s Rides.