|

Troika – Särkänniemi

Särkänniemen ensimmäinen ja samalla myös vanhin laite on Troika, joka avautui puiston kanssa 1975. Laite ostettiin jo hyvissä ajoin ennen Särkänniemen avautumista ja se tekikin suomen debyyttinsä vuonna 1974, jolloin se oli vuokrattuna Linnanmäelle yhdeksi kaudeksi. Alun perin Troika sijaitsi nykyisen Tukkijoen aseman kohdalla ja sen jälkeen se on muuttanut monta kertaa ennen nykyistä paikkaansa. Laite on ollut nykyisen Keidas-vesielämysalueen, Kärsänniemen leikkipaikan, TakeOff:n ja X:n paikalla. Muuton paikasta toiseen on tehnyt helpoksi se, että laite on liikuteltava versio. Mikään kevyt siirrettävä Troika toisaalta ei ole, sillä itse laite painaa 35 tonnia.

Saksalaisen HUSS:n valmistamaa laitetta on tehty 70-luvun alusta, sekä liikuteltavana versiona, että kiinteänä puisto-versiona. Laitteen nimi, Troika, tulee samaisesta venäjän kielen sanasta, joka tarkoittaa kolmen ryhmää. Laite koostuu pyörivästä keskiosasta, josta lähtee kolme nousevaa vartta. Varsien päässä on ympyrän muodossa seitsemän keinuvaa vaunua, johon mahtuu kaksi matkustajaa. Laitteen kyytiin pääsee yhdelle kierokselle 42 huvittelijaa.

Laitteessa on kolmea eriväristä vaunua, punaiset, vihreät ja violetit. Kun mieluisen väriseen vaunuun on päässyt istumaan, sulkeutuvat turvapuomit. Näitä puomeja on Särkänniemessä jossain vaiheessa hieman muutettu, sillä niihin on lisätty ylimääräinen kaari-osa, joka peittää sisääntuloaukon. Laitteen keskiosa aloittaa pyörimisen myötäpäivään ja vaunut pyörivät taas vastapäivään. Hetken päästä varret alkavat hydraulisesti nousta ja kääntyvät 40 asteen kulmaan. Kun laite on aikansa pyörinyt, laskeutuvat varret ja pyöriminen pysähtyy. Ajelu Troikalla kestää n. 3 minuuttia.

Aikoinaan Troika on varmasti ollut hurjakin kokemus mutta uusien, isompien ja vauhdikkaampien vekottimien myötä, on Troikasta tullut nykymittapuulla koko perheen laite. Troika sopii hyvin pienemmille huvittelijoille ensimmäiseksi isoksi laitteeksi, sillä se tarjoaa riittävästi jännitystä ja nousee kuitenkin mukavan korkealle. Kyyti Troikassa on nautittavan pehmeää mutta samalla yksitoikkoinen liike voi olla hieman puuduttavaa. Parasta kyytiä laite antaa ajon lopussa, kun varret ovat laskeutuneet mutta vaunut pyörivät vielä täysiä. Kaltevaa pintaa vasten meno tuntuu nopeammalta kuin yläilmoissa ja tätä voisi kestää pidenpääkin.

Vaikka Troika on jo vanha laite, on siitä Särkänniemessä pidetty hyvää huolta. Laitetta huolletaan ahkerasti ja sitä on myös modernisoitu. Esimerkiksi laitteen valaistus uusittiin täysin kaudeksi 2019, jolloin vanhan malliset yksittäiset lamput vaihdettiin pitkiin led-valoputkiin. Mukava että Särkänniemellä on viitseliäisyyttä huoltaa legendaarista ja historiallista puiston enismmäistä laitetta, eikä korvata sitä uudella, sillä edullista sen ylläpito tuskin on.

Troika, Särkänniemi

Valmistaja: HUSS, Saksa
Malli: Troika
Avausvuosi: 1975
Istumapaikkoja: 42
Pituusraja: 120cm
Entiset sijainnit: Linnanmäki 1974