|

Gravitron – Suomen Tivoli

Gravitron on Suomen Tivolin mukana kulkeva, nuorisolaitteeksi kategorisoitu pyöritin.  Laitetta on valmistanut vuodesta 1983 yhdysvaltalainen Wisdom mutta Suomen Tivolin version on tehnyt lisenssillä brittiläinen ARM.

Laitteessa on sisäseinillä 45 pehmustettua paneelia joita vasten matkustajat käyvät nojaamaan. Oven sulkeuduttua, laite alkaa pyöriä ja 20 sekunnissa sen vauhti kiihtyy 24 kierrokseen minuutissa. Vauhdin kiihdyttyä huippuunsa, kiskoilla olevat paneelit liukuvat keskipakoisvoiman ansiosta katon rajaan, nostaen matkustajat mukanaan.  Tämän jälkeen vauhtia hidastetaan ja kiihdytetään vuorotellen, paneelien liukuessa ylös ja alas.

Laitteessa matkustajaan kohdistuu 4 G:n voima ja juuri sen vuoksi laite soveltuu paremmin nuoremmille ja massaltaan pienemmille. Mitä isompi matkustaja on kyseessä sen pahemmin G-voima aiheuttaa ikävää tunnetta erityisesti rinnan alueelle.  Lisäksi laitteessa on voimakkaasti vilkkuvia valoja, joka on hyvä ottaa huomioon ennen siihen menoa.

Ajelu laitteella on hurjaa ja hauskaa. Ihmisten painosta riippuen paneelit nousevat eri tahtiin seinille ja on hauska odottaa milloin oma vuoro tulee.  Kovimmassa vauhdissa osa lähtee liikuttamaan itseään pitkin paneelia ylös, kääntyvät mahalleen tai siirtyvät seuraavaan paneeliin, joskin tällainen ei ole välttämättä suositeltavaa mutta mukana laitteessa oleva kuljettaja valvoo tilannetta.  Musiikki soi sisällä kovaa, joka kuuluu ehdottomasti tivolilaitteisiin ja yleensä puolivälissä ajelua pistetään strobo-valot vilkkumaan ja tämä lisää ainakin itselläni laitteen kiehtovuutta.

Gravitron – Suomen Tivoli

Valmistaja: ARM, Iso Britannia
Avausvuosi: 1989
Paikkoja: 45
Huippunopeus: 24 kierrosta/minuutti