8 mielenkiintoista vuoristoratauutuutta kaudella 2020

Vuoristoratakausi 2020 alkaa ja keräsin tähän kahdeksan mielenkiintoista ja erityyppistä rataa, jotka ovat aukeamassa tämän vuoden aikana.

1. Abyssus, Energylandia

Puolan Energylandia jatkaa kasvuaan sillä vuodesta 2014 asti toimineessa puistossa on jo 15 vuoristorataa ja tänä kautena aukeaa vielä kaksi uutta.
Toinen uutuuksista on mielenkiintoinen Vekoman Shockwave-mallin rata nimeltääm Abyssus. Reilun 1320 metrin matkalla mennään läpi neljän inversion ja huippunopeus on 100km/h. Nämä Vekoman uuden sukupolven radat ovat tällä hetkellä hyvin suosittuja Kiinassa ja mukava että niitä alkaa myös eurooppaan ilmestyä.

2. Leviathan, Sea World Australia

Australia saa vihdoin uuden puuvuoristoradan sillä edellinen on rakennettu jo vuonna 1995. Sea World puistoon rakentuva uusia Leviathan-rata tulee olemaan kilometrin mittainen ja korkeutta sillä on 32 metriä. Erikoisen vuoristoradasta tekee se, että jokaisen junan viimeinen vaunu on takaperin.

3. Objectif Mars, Futuroscope

Ranskalainen Futuroscope on puisto, jossa on useita erilaisia 3D-teattereita ja kohteita, eikä niinkään perinteisiä laitteita. Tänä vuonna puisto rakentaakin vuoristoradan, joka on sveitsiläisen Intamin:n valmistama. Rata kulkee sisätiloissa hitaasti erilaisten näytösten ohitse että vauhdikkaasti ulkona. Vaunut ovat pyörivää mallia ja laukaisun lisäksi radassa tulee olemaan myös pudotuskohta, jolloin koko rata vaunuineen tippuu alas.

4. F.L.Y., Phantasialand

Saksalainen Phantasialand jatkaa erikoisten ja voimakkaasti teemoitettujen vuoristoratojen rakennusta. Useamman vuoden työn alla ollut F.L.Y. vuoristorata on Vekoman uuden sukupolven lento-mallin rata, jossa on erikoinen tekniikka, jolla istuimet kääntyvät lentoasentoon radan alle. Tarkkaa tietoa radasta ja mitä elementtejä se sisältää ei ole kuin että avautuessaan se tulee olemaan laukaistavaa mallia ja pisin lentovuoristorata maailmassa. Avausvuosikin on tällä hetkellä arvelua mutta jotain hienoa siitä varmasti on tulossa.

5. Pantheon, Busch Gardens Williamsburg

Roomalaisten jumalten mukaan teemoitettu uusi Intamin:n valmistama vuoristorata on samaa mallia kuin Linnanmäen Taiga ja muutama siitä tuttu elementti on myös tässä radassa. Toisin kuin Taigassa, Pantheon:ssa toisen laukaisun jälkeen mennään myös takaperin.

6. Iron Gwazi, Buch Gardens Tampa

Ehkä vuoden mielenkiintoisin uutuus on vanhan Gwazi-vuoristoradan muutos uudeksi Iron Gwazi:ksi. Gwazi oli itseasiassa kaksi puista vuoristorataa, jotka kiertelivät toisiaan. Vuodesta 1999 vuoteen 2015 toiminut rata seisoi useamman vuoden käyttämättömänä ja pelko oli että puretaanko se vai saako rata RMC-muutoksen, joita on viime vuosina tehty useille puuvuoristoradoille.
Onneksi radalle päätettiin tehdä muutos ja valmistuttuaan se tulee olemaan maailman nopein ja jyrkimmän laskun omaava hybridivuoristorata. Ensimmäinen vajaan 63 metrin pudotus tapahtuu peräti 91 asteen kulmassa ja huippunopeus tulee olemaan reilut 122  m/h.

7. Jersey Devil Coaster, Six Flags Great Adventure

2018 avatut RMC:n kaksi Raptor-track-vuoristorataa olivat menestys ja nyt Six Flags Great Adventure saa itselleen samaa mallia olevan mutta isomman vuoristoradan. Raptor-track poikkeaa tavallisesta vuoristoradasta sillä että siinä on vain yksi raide ja matkustajat istuvat yksitellen. Jersey Devil Coaster on reilut 40 metriä korkea ja 914 metrin radalla mennään pääalaspäin kolmesti.

8. Nimetön, Powerpark

Viimeisenä listalle pääsee ehdottomasti kotimainen mysteeri, Powerparkin uusi vuoristorata. Uusi rata on saman valmistajan, saksalaisen Gerstlauer:n käsialaa, kuten puistossa oleva Junker. Yhteneväisyydet eivät pääty vain valmistajaan, vaan ratatyyppi kuin myös värimaailma on sama kuin Junkerissa.