| |

Hurjakuru – Linnanmäki / Koskiseikkailu – Särkänniemi

Koskenlaskuratalaitteen kehitteli sveitsiläinen Intamin ja ensimmäinen ThunderRiver-nimellä kulkenut laite avattiin vuonna 1980, jo suljetussa AstroWorld-puistossa, USA:n Texasissa. Laite osoittautui todella suosituksi puistossa kävijöiden kesken ja niitä löytyy nykyisin miltei kaikista isoista huvipuistoista. Myös muut laitevalmistajat huomasivat laitteen suosion ja alkoivat valmistaa omia versioitaan. Laite sopii hyvin kaiken ikäisille ja tarjoaa vauhtia, jännitystä sekä kuumina päivinä toivottua viilennystä.

 Laitteen toimintaperiaate on varsin yksinkertainen. Matkustajat istuvat pyöreisiin lauttoihin, joihin mahtuu laitteen koosta riippuen 6-12 henkeä. Vesilaitteen lauttojen välillä on suuria eroja, toisissa on jokaiselle oma istuin ja turvavyö ja toisissa reunaa kiertää penkit ilman turvakiinnitystä.   Asemalta liikkelle lähdettyään lautta kulkee vapaasti virran vietävänä. Matkan varrella tulee vastaan erilaisia koskia, vesiputouksia, tunneleita ja muita laitteen teemaan sopivia efektejä.   

Laitteen nostomäki on yleensä vesiseikkailun lopussa ja myös lastausasemassa on eroja. Osassa lastausasema on suora kohta, jossa lautat pysähtyvät lastauksen ajaksi tai asema on iso pyöreä kiekko jonka reunalla lautat ovat kokoajan liikkeessä.

Hurjakuru

Linnanmäen ensimmäinen vesilaite valmistui kaudeksi 1998 ja se rakennettiin eteläportin viereen ja sen alta sai siirtyä Hepparata ja harmiksi myös Linnanmäen hieno vehreä puisto lampineen. Avauksesta asti hyvin suosittu laite on teemoitettu Kalevala-tyyliin ja aluksi laite oli varsin karu mutta kasvien kasvettua, laite maastoutuu paikkaansa hyvin. Lisää jännitystä laitteeseen saatiin kun sen päälle rakennettiin vuonna 2008 Salama-vuoristorata. 

Vesilaitteessa yksi tärkein asia on ehdottomasti kastuminen ja Hurjakurussa se totetuu miltei aina. Varsinkin jos sattuu osumaan juuri vesiputousten alle, kastumista ei voi estää. Lisäksi jos lautta osuu sopivasti kosken kuohuihin, lentää vettä reunan laustauskohdista sisään ja siitä pitkin penkkiä kastaen takamuksen. Verrattuna useisiin ulkomaiden isompiin koskenlaskulaitteisiin, Linnanmäen Hurjakuru tuntuu kastelevan huomattavasti enemmän ja myös vauhtia ja pyörimistä on matkalla runsaasti.

Hurjakuru – Linnanmäki

Valmistaja: Intamin, Sveitsi
Malli: Rapids Ride
Avausvuosi: 1998
Pituus: 370 m
Istuinpaikkoja: 9 matkustajaa/lautta, yhteensä 10 lauttaa
Pituusraja: 140cm, 120-140cm huoltajan(15v) seurassa

Koskiseikkailu

Vuosi Hurjakurun avauksen jälkeen, Särkänniemeen avattiin saman valmistajan laite, Koskiseikkailu. Tampereen versio on rakennettu isommalle alalle ja pituuttakin sillä on yli 100 metriä enemmän kuin Hurjakurussa. Koskiseikkailussa lastaus tapahtuu isolla kiekolla, joka pysyy liikkeessä kokoajan, joten välillä kyytiin ja pois täytyy mennä vauhdilla. 

Koskiseikkailu on hienosti maisemoitu ja siinä on todella näyttävä iso vesiputous, sumutunneli ja jänniä geysir-tyyppisiä vesiefektejä lopussa. Harmi vain laitteessa ei kastu kovinkaan paljon, mikä jää harmittamaan varsinkin kuumina päivinä. Myös vauhtia ja intensiteettiä ei Koskiseikkailussa ole samaan tapaan kuin Hurjakurussa.

Koskiseikkailu – Särkänniemi

Valmistaja: Intamin, Sveitsi
Malli: Rapids Ride
Avausvuosi: 1999
Pituus: 490 m
Istuinpaikkoja: 9 matkustajaa/lautta
Pituusraja: 140cm, 120-140cm huoltajan(15v) seurassa