|

Korkkiruuvi ja mitä sille kuuluu nykyään

Keväällä 1987, Särkänniemessä avattiin Suomessa ennenkokematon vuoristorata, sillä se heitti matkustajat ylöalaisin. TV:n mainostauoilla rummutettiin ahkerasti hurjaa uutuutta ja siitä tulikin hetkessä suosittu.

Korkkiruuvi ostettiin Särkänniemeen käytettynä Englantilaisesta Clacton Pier-puistosta, jossa se palveli huvittelijoita vain kaksi kautta. Rakennusvaiheessa moni epäili, kuinka tämän tyylinen vuoristorata voi ylipäätään selvitä Suomen olosuhteissa, edes ensimmäisen talven yli. Mutta niin vaan laite kesti käytössä peräti 22 vuotta.

Korkkiruuvi oli hollantilaisen Vekoman Whirlwind-mallinen rata ja niitä valmistettiin 7 kappaletta vuodesta 1981, vuoteen 1984. Laite oli suunniteltu mahtumaan mahdollisimman pieneen tilaan ja tästä syystä radan asema oli kaartuvaa mallia. Pituutta radalla oli 350 metriä, korkeutta 19,5 metriä ja kovimmillaan mentiin 60km/h. Vaikkakin Korkkiruuvi oli hyvin kompakti, antoi se silti hyvät vauhdit ja menihän se tosiaan kaksi kertaa ylösalaisin.

Vuonna 2009 rakastetulle laitteelle heitettiin hyvästit ja se purettiin syksyn aikana pois. Keväällä 2010 sen paikalla avattiin uusi MotoGee-vuoristorata.

Korkkiruuvi nyt

Korkkiruuvi oli jonkin aikaa myynnissä ja lopulta Romanialainen Terra Park osti sen. Vuoristoradan osat ovat maanneet Terra Parkin viereisellä alueella nyt jo vuodesta 2013 saakka ja itse puisto ei ole ollut toiminnassa vuoden 2016 jälkeen.

Korkkiruuvin osia Terra Parkin vieressä. Kuva: Google Maps
Korkkiruuvin osia Terra Parkin vieressä. Kuva: Google Maps

Tällä hetkellä 6 muuta Whirlwind-rataa on edelleen toiminnassa ja ensimmäinen valmistettu on ollut käytössä jo vuodesta 1981, Saksassa, Safariland Stukenbrock-puistossa. Hyvin todennäköisesti Korkkiruuvista tuli ensimmäinen, jota ei enää toiminnassa nähdä, vaan laite kyyditsi viimeiset huvittelijansa Särkänniemessä.