Mitä laitteita suomen puistot kaipaavat ja mistä luopua

Suomen puistoissa on yleisesti hyvin monipuolinen laitevalikoima mutta aina jotain puistosta puuttuu ja jostain voisi hyvin luopua. Myös tila on osassa puistoista rajallinen ja laitteiden kanssa on tehtävä kompromisseja, jotta kaikille olisi jotain.

Tässä vähän spekulointia mitä laitteita suomen huvipuistot kaipaisivat valikoimiinsa ja minkä laitteen olisi jo aika väistyä uuden tieltä.

Linnanmäki

Luopua: Kieputin on roikottanut huvittelijoita jo vuodesta 1994 ja on edelleenkin ihan suosittu laite mutta tästä alkaa aika ajaa jo vauhdilla ohi. Maailmalla on viime vuosina poistettu paljon käytöstä kyseisiä laitteita ja pikku hiljaa myös Linnanmäki voisi luopua omastaan.

Kaipaa: Linnanmäellä on hyvinkin monipuolisesti laitteita kaikille mutta yksi laitetyyppi, joka sieltä puuttuu ja muista puistoista jo löytyy, on heilurilaite. Särkänniemen X:n tyylinen laite loistaa poissaolollaan suomen ykköspuistosta ja ihmettelenkin ettei sellaista sinne ole vielä hommattu.

Powerpark

Luopua: Piovra ostettiin puistoon käytettynä ja on ajokokemuksena kaukana miellyttävästä, jos vertaa vaikka Linnanmäen Mustekalaan. Laitteen meno on sellaista vänkäämistä ja liikerata uskomattoman puuduttavaa. Tämän laitteen Powerpark voisi mieluusti laittaa kiertoon.

Kaipaa: Puistossa on todella hyvin kaikkea mutta jos Piovran poistaisi, voisi tilalle hommata moderninman mustekala-laitteen tai vaikka Breakdance-tyylisen kieputtimen. Myös iso viikinkilaiva sopisi Powerparkin laitevalikoimaan mainiosti.

Särkänniemi

Luopua: Trombi, tuo vuoristoratojen kauheus, jota en jäisi kaipaamaan. Laite on yksinkertaisesti niin huono, että sen voisi romuttaa vaikka heti, eikä myydä muiden riesaksi.

Kaipaa: Särkänniemessä oli aiemmin Orlochlessin Torni-kummitusjuna ja hupitalo-Metkula ja näiden korvaajia on jo vuosia odoteltu. Kummitusjuna on mielestäni yksi peruslaitteista, joita huvipuistoon kuuluu ja Särkänniemi voisi sellaisen vihdoin palauttaa valikoimaansa. Myös maailmanpyörä olisi tervetullut uutuus ja sitä onkin jo joissain suunnitelmissa vihjailtu.

Tykkimäki

Luopua: Tykkimäki on siitä mielenkiintoinen puisto että sieltä ei tule nyt heti mieleen yhtään laitetta jonka haluaisin poistuvan. Ainoastaan toivoisin pienen kohennuksen, jossa Yllätysten talo uudistettaisiin täysin. Talo itseasiassa uudistettiin pari vuotta sitten mutta se onnistuttiin tekemään niin tylsäksi että harmittaa.

Kaipaa: Vuoristorata. Tykkimäki kaipaa ehdottomasti oikean kunnon vuoristoradan. Puiston vesiliukumäkien viereen sopisi niin hienosti Espanjan Barcelonassa olevan Tibidabo-puiston vuoristoradan tyylinen ratkaisu, jossa rinnettä on käytetty hyödyksi.