|

Kieputin – Linnanmäki

Vauhdikkaasti matkustajia pyörittävä Top Spin saapui Linnanmäelle vuonna 1994 ja puiston hurjimpana laitteena se nousi heti varsinkin nuorison suosikiksi. Vuonna 2004 Linnanmäellä suomennettiin kaikkien laitteiden nimet ja Top Spin sai nykyisen nimensä: Kieputin, joka kuvaa laitteen toimintaa hyvin. Laite on saksalaisen HUSS:n valmistama ja siihen mahtuu kerrallaan 40 hurjapäätä kahteen riviin istumaan.

Ensimmäinen Top Spin laite avattiin vuonna 1990 ja siitä tuli heti hyvin suosittu euroopan tivolikentillä. Suosiosta kertoo myös se, että moni laitevalmistaja alkoi heti tarjoamaan omaa versiotaan laitteesta. HUSS on valmistanut pienempää Top Spin 2-laitetta, suspended-versiota, jonka vaunussa ei ole lattiaa ja istutaan seläkkäin, sekä suurta Giant Top Spin-versiota, jota valmistettiin yksi kappale ja sen kyytiin mahtui kerralla peräti 77 matkustajaa kolmessa rivissä.

Laitteessa on kaksiosaiset turvakaaret, jotka koostuvat yliolankaarista ja jalkojen välistä tulevasta osasta. Kaaret toimivat ilmanpaineella ja ensimmäisellä kerralla voi tulla yllätyksenä, kuinka tiukasti ne matkustajan istuimeen puristavat. Laitteen ajelu koostuu erilaisista vauhdikkaista pyörähdyksista, jotka saadaan aikaan lukitsemalla varsien välissä oleva matkustamo paikalleen ja vapauttamalla se oikealla hetkellä, jolloin se pyörii vapaasti.

Kieputtimessa on laitevalmistajan ennalta ohjelmoidut kahdeksan ajo-ohjelmaa ja Linnanmäellä on ajettu alusta asti miltei aina yhtä ja samaa ohjelmaa. Joinain alkuvuosina Kieputtimessa ajettiin hieman pidempää ja vauhdikkaampaa ohjelmaa ja välillä taas ajettiin nykyistä ohjelmaa, jonka päätteeksi laitekuski kysyi matkustajilta ”halutaanko lisää?” ja ajoi vielä toisen lyhyemmän kierroksen perään. Nykyisellään ajo-ohjelma on vähän turhan vaatimaton ja varsinkin, jos ostaa lipun vain tähän laitteeseen, niin saa aika nihkeästi rahalleen vastinetta.

Kun laite avautui, ei sen edessä vielä ollut vesisuihkuja, vaan tämä efekti lisättiin myöhemmin. Ulkomaiden puistoissa vesisuihkut kastelevat matkustajia mutta Linnanmäellä tähän ratkaisuun ei ole päädytty, vaan on tyydytty hieman vain pelottelemaan kastumisella. Vesisuihkut nousevat korkeimmilleen siinä vaiheessa, kun laite kallistaa matkustajat etukautta roikottaen kohti kastumisen uhkaa. Jostain syystä alapuolella siintävä vesiallas houkuttaa matkustajia syljeksimään sinne mutta toisaalta sitä tapahtui jo ennen kuin allasta edes siinä oli.

Laitteen vauhdikkaat pyörähdykset ovat edelleen hyvin voimakkaita ja yllättäviä mutta muuten ajelu on hieman tylsää keinumista. Kieputin ei enää myöskään vedä niin pitkiä jonoja kuin alkuvuosina ja saa nähdä missä vaiheessa tämäkin laite joutuu luovuttamaan paikkansa jollekin uudelle ja houkuttelevammalle kieputtajalle.

Kieputin poistui Linnanmäeltä kauden 2022 jälkeen.

Kieputin, Linnanmäki

Valmistaja: HUSS, Saksa
Malli: Top Spin
Istuinpaikkoja: 40
Avausvuosi: 1994
Poistettu: 2022
Pituusraja: 140-195cm