Suomen Tivoli 20.5.2022

Muutaman vuoden tauon jälkeen vierailin Suomen Tivolissa, joka viihdytti huvittelijoita Jyväskylän Killerillä 30.4.-22.5.2022. Tämä oli ensimmäinen kerta kun tivoli oli uudella Killerin tapahtuma-alueella ja sijainti ei ole ihan paras mahdollinen, kun on hieman sivussa kaupungin keskustasta. Alueen koon vuoksi kaikki laitteet eivät olleet mukana ja esimerkiksi Vuoristorataa ei harmiksi sinne pystytetty. Vuoristorata on käytössä tällä kaudella ainoastaan Oulussa ja parin vuoden takainen uutuuslaite, Star Flyer, ei jostain syystä ole kiertueella mukana ollenkaan.

Tivolialueelle saapuessa, ensimmäisenä oli vauhtilaite Twister, jonka jälkeen tulivat kaikki lasten laitteet ja kioskit. Suuret laitteet hallitsivat alueen peräosaa. Alueella ei perjantai-iltana ollut paljoa porukkaa ja lippukojulle pääsi jonottamatta. Vanhojen tanssit osuivat samalle illalle, joka varmasti vaikutti asiakasmäärään. Laitteisiin ei muodostunut koko iltana juurikaan jonoja, vaan miltei aina pääsi suoraan kyytiin. Jostain syystä tivolin Kummitusjuna ei houkutellut väkeä ja välillä meni pitkiä aikoja ennenkuin joku uskaltautui ajelulle. Kummitusjunaa oli myös hieman ehostettu tälle kaudelle mutta kauheuksia on edelleen sisällä varsin niukasti.

Kummitusjunaan ei tarvinnut jonottaa lainkaan.

Laitteita ajettiin vanhaan tapaan suhteellisen pitkillä ohjelmilla, paitsi Mega Flippiä, jonka kierrokseen toivoisi hieman pituutta lisää. Osissa laitteissa, kuten Twisterissä, ajo-ohjelma tuntui jo vähän turhankin pitkältä ja sen riuhtova pyöritys alkoi väkisin ottaa ikävästi niskaan.

Laitekuskit olivat koko vierailun ajan todella mukavalla tuulella ja hauskuuttivat asiakkaita. Hip Hopissa, kuski antoi asiakkaalle jopa luvan käynnistää laitteen mutta pientä matkustajaa jännitti niin, ettei uskaltanut nappia painaa.

Spider-laite oli miltei joka kierros täynnä.

Päivän hauskimmat ajot koin Gravitronissa, jonka kyydissä olijat saivat taas liikkua seinillä miten haluavat. Itsekin käytin tilaisuutta hyväksi ja käännyin osaksi aikaa pääalaspäin makaamaan. Myös Autorata on tivolissa paljon hauskempi kuin esim. Linnanmäellä, sillä törmäilyä ei ole kielletty, eikä kaikkien ole pakko ajaa samaan suuntaa.

Mega Flip:n ajo-ohjelma voisi olla vähän pidempi.

Viihdyin alueella kolmen tunnin ajan ja siinä ehti hyvin käydä laitteet monta kertaa läpi. Isoista laitteista ainoastaan Crazy Worm-vuoristorata jäi tällä kertaa kokematta. Tivoli-ilta oli hyvin onnistunut, sää suosi ja laiteajeluja kertyi riittävästä. Ainoastaan Vuoristoradan ja Star Flyer-karusellin puuttuminen hieman harmitti ja tivolin sijainti oli vähän hankala.