|

Vauhtimato – Särkänniemi

Suomen vanhin vuoristorata on tietysti Linnanmäen puinen Vuoristorata mutta äkkiä ei tulisi ajateltua, että Särkänniemen Vauhtimato onkin suomen vanhin käytössä oleva teräksinen vuoristorata. Tämä pieni ja vauhdikas, lapsille suunnattu vuoristorata on ollut käytössä jo vuodesta 1984 ja sitä ennen se on palvellut huvittelijoita hollannissa 1970-luvulla.

Vauhtimato on saksalaisen Zierer:n valmistama ja se kuuluu laitevalmistajan Tivoli-mallistoon. Tivoli nimi juontaa Kööpenhaminan Tivoliin, jonne Zierer valmisti ensimmäisen pienen vuoristoradan vuonna 1974. Viiden vaunun juna kiertää ovaalin mallista 60 metrin rataa, nopeimmillaan 26 kilometrin tuntivauhtia ja yhteen ajoon kuuluu yleensä kolme kierrosta.

Koska Vauhtimato on suunniteltu enemmän lapsille, on sen vaunutkin pienet. Yhteen vaunuun mahtuu kaksi lasta, lapsi aikuisen kanssa, tai yksi aikuinen. Kahden aikuisen ahtautuminen pieneen vaunuun onnistunee, riippuen koosta mutta jalkatilaa on varsin niukasti.

Vaunuissa on syliin käännettävät turvapuomit ja kun niiden lukitus on tarkistettu, lähtee mato vauhdikkaille kierroksilleen. Kun yleisesti vuoristoradan vaunun vetää mäkeä ylös ketju, Vauhtimadossa sen hoitaa pyörät, joita nostomäestä löytyy kolme paria. Samalla periaatteella toimii myös Linnanmäen Linnunrata eXtra-sisävuoristorata. Nostomäen jälkeen vaunu kaartaa alamäkeen vasemmalle, kahden pienen mäennyppylän ja vasemmalle kääntyvän mutkan jälkeen palataan asemalle. Muutaman kierroksen jälkeen vaunu nousee vielä nostomäkeen, josta peruutetaan takaisin asemalle.

Laite on ollut alusta asti samalla paikallaan ja on yksi puiston mukavimmin maisemaan sijoittuvista laitteista, sillä rata kiertää vehreässä ympäristössä puiden katveessa. Angry Birds-alueen valmistuttua myös Vauhtimadon edustasta on tullut vähän turhan ahdas ja jonon päätä saa vähän hakea. Laitteen pienen kapasiteetin vuoksi, jonotus voi venyä pitkäksi ja varsinkin pienemmillä huvittelijoilla voi vaatia malttia odotella. Onneksi jonotuksen harmitus usein unohtuu nopeasti kun vihdoin pääsee madon kyytiin riemastuttavalle ja ilon kiljahduksia täynnä olevalle ajelulle.

Vauhtimato, Särkänniemi

Valmistaja: Zierer, Saksa
Malli: Tivoli, Custom
Vaunuja: 5
Istuinpaikkoja: 10
Radan pituus: 60,2 m
Avausvuosi: 1984
Pituusraja: 120 cm, 100-120 cm huoltajan seurassa