Ähtäri Zoo 12.6.2022

Sunnuntain pienen päiväretken kohteeksi valikoitui visiitti Ähtärin eläinpuistoon, jonne matkasimme Jyväskylästä taajamajunan kyydissä. Junamatka kestää reilut puolitoista tuntia ja eläintarhan pysäkiltä puistoon on vielä noin 15 minuutin kävelymatka.

Alkukesä yhdistettynä sunnuntaihin, on oivallinen aika vierailla puistossa, sillä siellä on hyvin rauhallista. Tälläkin kertaa puistossa sai kierrellä omassa rauhassa ja muita asiakkaita näki yleensä vain kioskien ja isompien aitausten, kuten karhujen luona. Osa kioskeista ei harmiksi ollut avoinna, kuten kierroksen alkupäässä oleva erikoinen Laiva-kahvila.

Metsän keskellä oleva hauska Laiva-kahvila ei ollut avoinna.

Ilma oli aurinkoinen ja lämmin, joten suuri osa eläimistä lepäili varjoissa vähän kauempana. Karhut olivat kuitenkin aktiivisia ja käyskentelivät ympäri aitaustaan. Usea puiston asukeista on saanut perheenlisäystä kevään aikana. Pieniä vasoja oli hirvillä, metsäpeuroilla ja poroilla. Visentit olivat myös saanet poikasia, kun tarhassa asuvat emo ja tytär, synnyttivät vasikat samaan aikaan. Hurjan kokoiset vinsentti-emät pitivät kovaäänistä murinaa ja välillä puskivat tarhojen välistä porttia niin että aitauksen ylittävä silta tärisi.

Visentit olivat saaneet kaksi poikasta.

Visenttien jälkeen olikin jo nälkä ja paistoimme makkaraa seuraavalla grillipaikalla. Omatoimisia grillipaikkoja on puistossa neljässä kohdassa ja tämä sijaitsi heti Visenttiaitauksen jälkeen kallion päällä, josta on hienot näkymät vieressä sijaitsevalle Mekkolammelle.

Loppureitin varrella näkyi vielä peuroja ja kauriita. Saukon tarha oli remontissa, joten asukasta ei tällä kertaa näkynyt, kuten ei myöskään ahmaa, joka onnistui piilottelemaan jossain luolastoissaan.

Takini oli onnistunut menemään levolle syöttökaukaloon.

Varsinaisen pääreitin jälkeen tulee monien kohokohta, suomalaisia alkuperäisrotuja esittelevä Farmi. Puisto oli tässä vaiheessa menossa vartin päästä kiinni, niin Farmilla vierailu oli vain nopea käynti navetan sisällä katsomassa lehmiä, vuohia ja kanoja.

Puiston sulkeutumisen jälkeen jäi aikaa ennen junan lähtöä, käydä hotelli Mesikämmenen terassilla virvokkeilla. Ravintolassa oli varsin rauhallista, vain joitain perheitä ruokailemassa ja terassille ei ollut eksynyt muita, vaikka aurinko ja lämmin tuuli hellivät.

Matka takaisin Jyväskylään ei mennyt toivotulla tavalla, kun tasoristeysonnettomuuden vuoksi taajamajuna oli korvattu linja-autoilla. Autot tulivat miltei 40 minuuttia junan aikataulua myöhässä, joten odotellessa ehti käydä pikaisesti katsomassa pysäkin vieressä olevaa Lännenkylää. Vuosina 1987-1991 toiminut Lännenkylä on seisonut autioituneena ja ränsistyneenä vuosikymmeniä

Lännenkylä ränsistyy paikoilleen.