Kummitusjuna – Tykkimäki

Kummitusjuna – Tykkimäki

Tykkimäen Kummitusjuna avattiin vuonna 2002 ja silloin se oli suomen paras, mitä se ei valitettavasti enää ole. Laite edustaa perinteisen tyylistä säikyttelyajelua, jollaisia tällä hetkellä on käytössä Nokkakiven puistossa, Tivoli Sariolalla ja Suomen Tivolilla. Linnanmäellä oli saman tyylinen laite Kyöpelinvuoren Hotellin paikalla ja Särkänniemen, monella nimellä ajansaatossa kulkeneen ajelun, rata ja vaunut toimivat nyt Nokkakivessä.

Kummitusjuna on vähän piilossa keskellä rakennusta ja sitä ei huomaa kuin katolla olevasta kyltistä. Lastauslaiturille astuessa tunnelma muuttuu täysin ja hienosti toteutetulla alueella on paljon yksityiskohtia, joita ihastella ennen vaunuun nousua. Vaunut ovat hieman kömpelöt, sillä erikoisen mallinen turvapuomiratkaisu ei ole mikään mukavin ja istumatilaa on varsin niukasti.

Ajelu Kummitusjunassa alkaa, kun vaunu kaartaa ensimmäiseen huoneeseen, jossa kynttilät sammuvat tuulen vireestä ja salaovi kirjahyllyssä ohjaa pahaa-aavistamattomat vieraat pimeään sokkeloon. Pimeä pätkä, kummitus, pimeä pätkä ja seuraava kummitus, sitä ajelu sitten on, koko loppu matkan.

Avautuessaan Kummitusjunassa oli monta hienoa ja yllättävää efektiä, kuten mainio viikatemies, joka edelleen on yksinkertaisuudessaan todella tehokas. Harmiksi monta muuta pelottelua ei ole enää toiminnassa ja eniten kaipaan upeaa lepakkoparvea, joka ei ole ollut käytössä enää vuosiin. Osa kohteista on myös hieman turhan pimeitä, eikä ehdi edes huomata mitä siinä oli, kun jo vaunu kurvaa pois.

Nuoremmille Kummitusjuna tarjoaa riittävästi jännitettävää mutta esittelee hienoja kauheuksia myös vanhemmille. Kohde kaipaisi jo kipeästi hieman kunnostusta ja jos vanhoja tuttuja kauheuksia ei palauteta, niin voisi niiden tilalle hommata jotain uutta. Toivottavasti Tykkimäellä ymmärrettäisiin pitää huolta, ettei vain jätetä rikkinäisiä efektejä paikoilleen pimeään ja kohta ollaan tilanteessa, jolloin ajelu on vain pelkkää hämärässä köröttelyä.

Kummitusjuna, Tykkimäki

Vaunut: C&S, Italia
Suunnittelu ja toteutus: Rex Studios, Englanti
Avausvuosi: 2002
Pituusraja: 120cm, alle 120cm huoltajan kanssa

Hyvää
  • Sopivasti jännittävä pienemmille matkustajille
  • Lastauslaituri on hienon tunnelmallinen
  • Näyttäviä ja yllättäviä efektejä
Huonoa
  • Epämukavat vaunut
  • Turhan paljon pimeässä ajelua
  • Osa efekteistä pois käytöstä