|

Ukko – Linnanmäki

Jos alkuperäiset suunnitelmat olivat menneet läpi, olisi Ukko avautunut Linnanmäellä jo vuosia aiemmin ja se sijaitsisi alueella, jossa Mustekala vispaa lonkeroitaan. Kookas laite ei saanut rakennuslupaa, sen ollessa uhka kaupunkisiluetille, joten sijoituspaikkaa jouduttiin miettimään uudelleen ja lupa rakentamiselle heltisi kun sopiva paikka löytyi Vuoristoradan kyljestä. Nimikilpailun kautta, Ukko-nimen saanut hurja vuoristorata avautui yleisölle keväällä 2011.

Laite on saksalaisen Maurer Söhne:n valmistama SkyLoop XT 150-mallinen vuoristorata ja niitä löytyy maailmalta yhdeksän kappaletta. Ensimmäinen avattiin saksan Skyline Park:iin vuonna 2004. Laite on varsin kompakti, vieden vain 15 x 60 metrin kaistaleen maa-alaa. Ukon korkeudeksi on ilmoitettu 52 metriä ja se on koko rakennelman korkeus, itse ajelun aikana vaunu menee vain reilun 46 metrin korkeuteen.

Vaunuista löytyvät poikkeukselliset turvaratkaisut ovat Maurer Söhnen patentoimat sivulta syliin kääntyvät puomit. Istuimet ovat kuppimaiset, jolloin ajosasento on sellainen, että turvapuomin ja istuimen välistä ei pääse mitenkään luiskahtamaan pois. Aikoinaan kun kyseistä uutta vaunua ja turvaratkaisua esiteltiin, palkkasi yhtiö notkeita voimistelijoita, jotka yrittivät luikerella turvapuomien välistä pois, siinä tietenkään onnistumatta.

Vaunu alkaa kipuamisen pystysuoraa nostomäkeä ja kääntyy ylhäällä suoraan pääalaspäin, kunnes rata tekee kierteen, josta syöksytään kohti maata. Asemarakennuksen läpi kiidettyään vauhtia riittää melkein ylös asti mutta sieltä tullaan vapaalla pudotuksella takaperin läpi aseman ja ylös jälkimmäisen kierteen puoliväliin. Pienen pysähdyksen jälkeen vaunu syöksyy taas läpi aseman ja nostomäkeen, jossa laitteen jarrut pysäyttävät vaunun ja nostoketju laskee sen takaisin asemalle.

Laite näyttää hurjalta ja sitä myös ajelu ja vauhti ovat. Kierteiden jälkeen alamäkeä asemaa kohden viuhuessa, nousee nopeus jopa 105 kilometriin tunnissa. Nostomäki ja siitä kallistuminen ylösalaisin on monelle se kauhein ajelun kohta ja sen jälkeen edestakaisin rataa pitkin seilaaminen on vain helpotus, että kohta ajelu on ohi. Ukko on aika pitkälti juuri tuon nostomäen vuoksi vain yhden tempun juttu ja toivoisi että tätäkin ajettaisiin välillä kaksi kierrosta putkeen.

Pientä kritiikkiä laite saa teemoituksestaan, josta ei kyllä ota mitään selvää. Jos laite on nimetty säiden haltijan ja ukkosen jumalan mukaan, on outoa että se on koristeltu 60-luvun tyylisesti. Värikkäiden sateenkaarien, soittimien ja psykedeelisten kuvioiden lisäksi jonotus alueelta löytyy ”dream”- ja ”peace”-tekstikylttejä. Hurjan salamoita heittelevän Ukko-jumalan sijaan, teemoitus tuo mieleen The Beatles-yhtyeen. Vaikkakin teemoitus vähän oudoksuttaa, on Ukko kaikin puolin oikein hyvä laite Linnanmäelle. Vaikka se on näkyvä laite, on se vähän kuitenkin sivussa ja sinne on yleensä hyvin maltilliset jonot.

Ukko, Linnanmäki

Valmistaja: Maurer Söhne, Saksa
Malli: SkyLoop XT 150
Avausvuosi: 2011
Korkeus: 52 m
Radan pituus: 150 m
Huippunopeus: 105 km/h
Istuinpaikkoja: 12
Pituusraja: 140-200 cm