|

Star Flyer – Tykkimäki

Suomen korkein karuselli avattiin vuonna 2009 Tykkimäelle ja se oli myös korkein huvipuistolaite muutaman vuoden, kunnes PowerParkin ja Linnanmäen vapaapudotustornit nappasivat tittelin itselleen. Star Flyer on itävaltalaisen Funtime:n valmistama ketjukaruselli, jolla on korkeutta 72 metriä ja kovimmillaan pyöritään 70 kilometrin tuntivauhtia. Tykkimäellä laitteessa on käytössä kaksi ajo-ohjelmaa: vauhtiajo ja hitaampi maisema-ajo.

Ensimmäinen Star Flyer avautui Wienissä Prater-puistossa ja sillä oli korkeutta vain 21 metriä. Nykyisin puistossa sijaitsee 117 metriä korkea versio ja vanha kiertää englannin tivolikentillä. Kaikista korkein Star Flyer sijaitsee Dubaissa ja sillä on korkeutta peräti 140 metriä, eli sama kun laittaisi Tykkimäen karuselleja kaksi päällekäin.

Laitteessa matkustetaan varsin mukavissa kuppimaisissa istuimissa, joita on kaksi rinnakain ja niissä on turvavyöt sekä jalkojen välistä menevä sähköinen lukitus. Itse ketjut, joista istuimet roikkuvat, ovat pienemmistä karuselleista poiketen paljon ohuempaa mallia ja se saattaa osaa hirvittää. Pyörimisen lisäksi Star Flyer-ajelun aikana noustaan ja laskeudutaan useita kertoja pitkin tornia. Vauhtiajossa koetaan laitteen huippunopeus, joka on 70 km/h. Maisema-ajo on huomattavasti rauhallisempi ja nimensä mukaan sopii loistavasti maisemista nauttimiseen.

Vuonna 2020 Star Flyerissä sattui vaaratilanne, kun kyydissä istuneet matkustajat olivat onnistuneet keinuttamaan istuimiaan niin, että ne olivat tarttuneet kiinni laitteen turva-aitaan. Laitehoitajat eivät olleet tätä huomanneet ja laite repi noustessaan aitaa betonianturoita myöten mukanaan. Onneksi laite saatiin pysäytettyä ja mitään sen vakavampaa ei päässyt käymään. Turva-aita oli laitevalmistajan ohjeiden mukaisella etäisyydellä laitteesta mutta varmuuden vuoksi niitä muokattiin, ettei vastaavanlaista onnettomuutta pysty käymään.

Star Flyer on yksi suomen hurjimmista laitteista, korkeutensa ja vauhtinsa vuoksi, ja onkin erikoista, että laite sijaitsee juuri Tykkimäessä, jossa asiakaskunta koostuu suurimmaksi osaksi lapsiperheistä. Laitteeseen ei yleensä ole mitään suuria jonoja mutta kahden ajo-ohjelman ansiosta siihen joutuu välillä hetken aikaa odotella. Laite antaa todella hyvät kyydit vauhtiajolla ja kun tuulenvire ottaa istuimista otteen, alkavat ne villisti heilahdella ja välillä väkisinkin miettii, miten ihmeessä ohuet ketjut kestävät sellaisessa vauhdissa? Vaaran tuntu tietysti tuo oman viehätyksensä ajeluun.

Star Flyer, Tykkimäki

Valmistaja: Funtime, Itävalta
Malli: Star Flyer
Avausvuosi: 2009
Korkeus: 72 m
Huippunopeus: 70 km/h
Istuinpaikkoja: 24
Pituusraja: 140 cm