|

USA: Cedar Point:n ”uutuus” 2024 – Top Thrill 2

USA: Cedar Point-puisto avaa ensi kesäksi maailman korkeimman ja nopeimman kolmasti laukaistavan vuoristoradan: Top Thrill 2:n. Täysin uusi laite ei ole kyseessä, vaan vanhaa Top Thrill Dragster-vuoristorataa on muokattu. Avautuessaan vuonna 2003 Top Thrill Dragster oli maailman korkein ja nopein vuoristorata mutta se menetti tittelin jo kahden vuoden jälkeen, kun Kingda Ka-rata avautui Six Flags Great Adventure puistossa 2005.

Top Thrill Dragster oli jo pitkään todella epävarma toimintansa puolesta ja rata suljettiin vuonna 2021, kun osia laitteesta irtosi ja tippui jonottavien asiakkaiden päälle. Spekulaatiot radan uusinnasta lähtivät käyntiin sulkemisen jälkeen ja miltei alusta asti ne osuivat oikeaan tulevan muutoksen kanssa. Suurin yllätys oli kun alkuperäinen rakentaja, Intamin, ei ollutkaan uudistuksen tekijä, vaan muutoksista vastaakin italialainen Zamperla.

Rata pysyy muutoin samana mutta toiseen päähän rakentuu 128 metriä korkea pystysuora osio. Vaunu laukaistaan ensin eteenpäin 120 km/h kohti 128 metriä korkeaa alkuperäistä rataa, jossa se ei vielä pääse radan korkeimpaan kohtaan vaan palaa takaisin, jolloin se laukaistaan 160 km/h uuteen pystysuoraan osioon takaperin. Kolmas laukaisu on jo 193 km/h ja silloin vaunulla on vauhtia ylittää Top hat-elementti ja alas mennään vielä spiraalin läpi ennen jarrutusta.